Жан-Клод Юнкер призова за бързо приемане на България и Румъния в Шенген

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер смята, че е необходимо България и Румъния в скоро време да станат част от Шенгенската зона. Това заяви той във встъпителната си реч при откриването на новия парламентарен сезон в Страсбург, цитиран от БГНЕС.

„Необходимо е България и Румъния да се присъединят към Шенгенската зона в скоро време, а след тях и Хърватия“, заяви Юнкер. В речта си председателят на ЕК посочи също, че „вятърът се е върнал в европейските платна“ и континентът става все по-обединен, а икономиката набира инерция година след Брекзит. „Сега имаме период на възможности, но той няма да продължи вечно. Нека се възползваме максимално от момента и да уловим вятъра в платната си“, посочи той. По време на изказването си председателят зае много по-позитивна позиция от тази, която изрази през септември 2016 г., когато заяви, че „съюзът не е в добро състояние, опустошен от една година, която разтърси нашите основи“. Днес обаче той каза, че лидерите на оставащите 27 страни от общността са единни в желанието си за обединение. Юнкер заяви, че през оставащото време до края на мандата на европарламента трябва да се преодолее задълбочаващата се пропаст със страните от Източна Европа.

„Имаме само два варианта – или да се обединим около позитивен европейски дневен ред, или всеки да се оттегли в своя собствен ъгъл“, каза бившият люксембургски премиер. „Изправен пред този избор, аз настоявам за единство“ , добави той. Юнкер отново повтори, че страната ще съжалява за решението си да напусне ЕС, но въпреки това за съюза това не е краят и той ще продължи да се развива. „Ние сме длъжни да уважаваме волята на британския народ“, посочи той. Официалното излизане на страната от общността ще е на 29 март 2019 г.

В годишната си реч Юнкер не пропусна да коментира и обтегнатите отношения на Брюксел с Анкара. Според председателя на ЕК Турция „стремглаво се отдалечава от Европейския съюз, опитвайки се да разруши всички мостове“ с Европа. Въпреки това ЕС оставя отворена врата както за турския народ, така и за всички, които „искат да си сътрудничат с ЕС на основата на общи ценности“. Той също така отправи апел към властите в Анкара да освободят европейските журналисти, задържани по обвинения в тероризъм след неуспешния опит за преврат в Турция от лятото на миналата година. „Призовавам властите в Турция – пуснете журналистите ни!“, каза Юнкер. По думите му Европа е „континент на зрялата демокрация“ и всеки, който „съзнателно го оскърбява, унищожава всички възможности за създаване на мостове“.

Във връзка с призива за единство Юнкер предложи и назначаването на единен финансов министър за ЕС, като по този начин ще се задълбочи интеграцията на еврозоната. „Нуждаем се от европейски министър на икономиката и финансите“, каза той. Председателят на ЕК посочи също, че през новия парламентарен сезон ще поиска даването на повече права за проверки на чуждестранни придобивания в стратегически за Европа сектори. „Ние не сме наивни търговци без регулации. Европа ще защити стратегическите си интереси с европейска рамка за инвестиционно наблюдение“, каза Юнкер. Въпреки това в традиционната си реч в началото на новия политически сезон бившият премиер на Люксембург посочи също, че е необходимо да се сключат нови търговски споразумения със страни като Австралия и Нова Зеландия, които да бъдат завършени до 2019 г., когато приключва мандатът на настоящия европарламент. Времето за Юнкер изтича, тъй като 2018 г. ще е последната пълна година от неговия мандат и този на ЕК.

Banner 468 x 60 px