Бюджет 2018: 700 млн. повече за заплати във всички сектори

Правителството е заделило 700 милиона повече за заплати в следващия бюджет. Сред увеличените възнаграждения ще бъдат и полицейските, но все още се обсъжда точно с колко. Ще има повече пари и за здравеопазването.

Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов по време на извънредна пресконференция на ГЕРБ в партийната централа, цитирани от "Канал 3".

Предвидени са със 700 млн. повече разходи за персонал и то във всички сектори, които се финансират от бюджета, каза Горанов. Заложен е и по-нисък дефицит.

"Във всички сфери с различен размер, средно близо 10 на сто е увеличението на разходите за персонал", добави финансовият министър.

"Първият приоритет ни е ясен от много месеци насам", каза за сектора на образованието Горанов. "Добрата новина е, че увеличението на учителските заплати вече дава резултат", обобщи той и посочи, че  химици, биолози и други специалисти от научните институти напускат и влизат в българското училище. Това е начин най-добрите преподаватели да бъдат мотивирани и да влязат в клас, доволен е Горанов.

"Ръст ще има и в системата на здравеопазването. Има планирано увеличение на заплатите на полицаите, дайте ни време", уточни министърът, като допълни, че не иска да оповестява числа, преди да е разговарял с вътрешния министър Валентин Радев.

По думите му, следващата година се очертава също да бъде добра за икономиката ни, доходите сега растат с двуцифрени темпове, расте и потреблението, констатира Горанов. Всичко това безспорно дразни нашите опоненти, допълни той.

Следващата седмица Горанов ще обсъди бюджета с министрите поотделно, а след 15 октомври - и в Съвета за тристранно сътрудничество. В рамките на законовия срок, до края на 31 октомври, Бюджет 2018 ще бъде внесен в Народното събрание, обеща Владислав Горанов. "Дотогава всичко ще е ясно, ние и сега имаме много висока степен на готовност", уточни още финансовият министър.

Banner 468 x 60 px