Младежи от Пловдив с интерактивна изложба във Варна

На 3 октомври от 19:30 ч. в „Социалната чайна“ на Варна ще бъде открита „Интерактивна изложба“ на участниците от работилница за културно наследство „Усети града“, които ще „отведат“ посетителите на едно приключение из (не)познатите градски културни наследства на Варна. Кураторите и създатели на изложбата ще имат грижата да провокират сетивата и да накарат гостите да усетят града по нов начин. Това съобщиха организаторите - пловдивската младежка организация Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор” – възпитаници на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Варна - Европейска младежка столица 2017 и партньори партньори „Споделено работно място Beehive“ и „Социална чайна“.

По време  на нетрадиционната изложба всеки присъстващ ще може да усети чрез допир, слух, мирис и различни интерпретации популярни и не толкова популярни части на Варна. За целта желаещите ще сложат маски и ще се поставят в ролята на зрително затруднени.

Изложбата представя екипната работа на младежи, които по време на 6 дни провокират и изразяват творческите си виждания и усещания за градското културно наследство на Варна. Те са обучени в методи за интерпретация на градското културно наследство и основни методи за водене на хора със зрителни затруднения по време на Интерактивната работилница за културно наследство „Усети града“, която приключва 3-и октомври.
 
Работилницата „Усети града“ и „Интерактивна изложба“ са част от събитията на „Европейски дни на наследството в България“, които през 2017 г. са с надслов „Наследство и природа: пейзаж от възможности“ и са представени в Националния календар на събитията.

Информация за самото събитие е публикувана на сайта на Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор“: https://aceamediator.wordpress.com/ или във facebook страницата на сдружението.

Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор” вече има солиден опит в интерактивното представяне на културно наследство. През. м. юни т.г. в партньорство с Философско-исторически факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и Националния център за рехабилитация на слепи – Пловдив, асоциацията организира и успешно проведе проекта „Усети града – подготовка на водачи и реализиране на интерактивен маршрут”. Проектът бе финансиран от Община Пловдив, Дирекция „Култура и културно наследство”. Над 60 човека взеха участие в три отворени и безплатни интерактивни маршрута „Усети града“.

Водачи в тях бяха 16 младежи, предварително подготвени в тридневното Обучение за водачи в интерактивен маршрут „Усети града”. Чрез умения за ориентация в градска среда те успяха да интерпретират културното наследство на Пловдив и по сетивен начин да го представят на зрящи и незрящи. Интерактивните маршрути бяха преминавани от най-малко двама души - единият  в ролята на водач, а другият - воден със затворени очи. Водените могат да бъдат както зрящи, така и незрящи и да предизвикат сетивата си, подчертаха организаторите.

Инициативата е продължение на научно-приложен проект „Усети града”, реализиран през 2014 г. от екипа на АКЕА „Медиатор” и студенти и преподаватели от специалностите „Етнология“ и „Социална антропология“ към Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Banner 468 x 60 px