Внимавайте какво слагате в багажа за Гърция, за да не си изпатите! Домашната ракия задължително трябва да върви с...

Носим ли си домашна ракия, отивайки на почивка в Гърция, то трябва имаме и бележка от казана, където е изпечена, който да покажем на границата или при проверка от полицията по пътя. Това гласят правилата за внос на акцизни стоки за лична употреба в южната ни съседка, пише "Монитор".

Гърците, както и ние сме приели минималните прагове в съответствие с евродиректива от 16 декември 2008 г. относно общия режим на облагане с акциз. Под този лимит ограниченията биха се приели за ограничаване на свободното движение на хора. В южната ни съседка можем безпроблемно да вкарваме до 800 къса цигари (40 кутии) или пурети (пури с тегло не повече от 3 грама всяка) 400 броя, или 200 броя, или не повече от едно кило тютюн за пушене. Относно алкохола съседите, съобразявайки се с евродирективата, също са въвели максимални количества.

В багажа си за гостуване в Гърция или лятна почивка там можем да носим не повече от 10 литра високоалкохолни напитки, от междинните продукти с действително алкохолно съдържание в обемно изражение до 22% се разрешават 20 л. Вино можем да внесем 90 л, но за пенливите вина количеството е до 60 л. За бирата обаче лимитът е най-висок - 110 л. Внасянето на по-големи количества може да доведе до тежки санкции. Преди 3 дни бяха задържани българи, в чиито автомобили бяха открити туби с бензин по 20 л, което е двойно над разрешения лимит, и по 20 л твърд алкохол.

На нашенци е била наложена глоба, а автомобилите им - конфискувани. Проверките по пътищата се извършват денонощно, припомнят запознати. Не бива да се забравя, че търговията са акцизни стоки внесени за лична употреба, както и в други страни, така и в Гърция се преследва от закона. За да не си развалим почивката, трябва да внимаваме с правилата за движение по пътищата в южната ни съседка. Там за преминаване на червен светофар може да отнесем глоба от 700 евро, да ни свалят номерата на автомобила за срок от 60 дни и да ни отнемат шофьорската книжка за 20 дни, пише на сайта на външното ни министерство. Подобни санкции се налагат и за неспазване на сигнализацията на жп прелез и предприемане на опасна маневра на пътя. Най-голяма - 2000 евро, е глобата за използване на антирадар.

Banner 468 x 60 px