Тази нощ е специална! В нея могат да се сбъдват желания

Тази нощ е специална. В нея могат да се сбъдват до три желания в минута. За това е нужно само да видите падаща звезда.

На 12 срещу 13 август е тазгодишният пик на Персеидите. Метеоритите в небето ще са до 150 на час.

Ярката Луна обаче ще затруднява звездобройците и затова е най-добре космическото шоу да се наблюдава след 2 часа и далеч от града. Астрономите съветват да се наслаждаваме на звездния дъжд високо в планините, в полето или в покрайнините на някое селце.

Персеидите представляват най-популярният метеорен поток, който се наблюдава през топлите летни нощи. Този поток е активен от 17 юли до 24 август и в зависимост от годината достига своя максимум на 12 или 13 август.

Метеорите от този поток са наречени Персеиди, тъй като по време на максималната им активност точката от която изглежда, че навлизат в земната атмосфера, наречена радиант, се намира около звездите в съзвездие Персей. Периодът на въртене на тази комета около Слънцето е 136 години. Персеидите са бели метеори със следи, движещи се със скорост около 60 км/сек.

Как да гледате метеоритния поток в града – ето няколко полезни съвета:

1. Избягвайте места с прекалено много осветеност в града. Стойте далеч от площади, оживени улици и булеварди, както и големи квартали. Колкото повече осветление има около вас, толкова по-трудно ще видите падащите звезди.

2. Изберете място, на което гледката към нощното небе да не е възпрепятствана. Най-лесно ще бъде, ако легнете на земята.

3. Скрийте се в сенките. Използвайте сенчестите места около сгради. Така уличното осветление или минаващите по улицата коли няма да светят в очите ви и те ще се настроят към тъмнината.

Метеоритите, които са видими с невъоръжено око, са с яркост като тази на Венера или по-силна от нея. Според последни данни на НАСА, от общо 85 засечени Персеида 33 процента се виждат с просто око.

Banner 468 x 60 px