Всеки втори шестокласник – готов да избяга от час

45% или почти половината шестокласници са готови да избягат от час при първа възможност. Това показва проучване на Центъра за приобщаващо образование. Според експертите, изготвили изследването това показвало, че училището не е адекватно спрямо изискванията на съвременните деца. Положителното все пак е, че 95% от попитаните шестокласници смятали, че е важно да се ходи в клас, както и това, че 79% харесват учителите си. За болшинството от учениците – 76% физическото възпитание е любимият предмет. Рисуването е най-предпочитано за 57% от тях, а музиката от 56%, показва още проучването.
Притеснителното, обаче е, че най-важните предмети за тяхното развитие са най-недолюбвани от децата. Така например за 43% от шестокласниците историята е най-нехаресваният предмет. При математиката този дял е 40%, при географията – 35%, а при английския език – 31%. Почти половината шестокласници ги обявяват за безинтересни. Според изводите от изследването това означавало, че класно-урочната форма, в която те все още масово се преподават не вдъхновявала децата да учат.
„В България има около 57 000 шестокласника на година. И те са най-малко изследваната група ученици, която, обаче, се намира в най-критична възраст. Обикновено се вълнуваме силно от 5-ти клас, когато децата започват да учат с много учители, и от 7-ми, когато има матури и кандидатстване. Но шести клас е критичен за самите деца – защото тогава те формират основни възгледи за живота и рискът да загубят интерес към ученето и дори да отпаднат, е най-голям,“ обясни програмният директор на Центъра за приобщаващо образование Димитър Лазаров. Именно заради това битката за интереса на децата към учене се водила в шести клас, добави още той. Според експертите от центъра, обаче тя е на път да бъде загубена. Причината е, че изследването показва, че 30% от шестокласниците у нас са в риск да загубят интерес към ученето и дори да отпаднат от клас.
Оказва се, че основните страхове на децата са свързани с училище. Противно на очакванията, най – много шестокласници – 56% се страхуват не от агресията в клас, а от неуспех или сериозен провел в ученето. Едва 18% от децата посочват, че се боят най-много от агресията. Притеснително е, че почти всеки четвърти шестокласник живее в крайна бедност, а на 14% от тях им се налага да работят, за да изкарват пари. Изследването показва още, че 12% от шестокласниците пътуват до училище в друго населено място, а 10% не живеят с родителите си – все фактори, които поставят децата в допълнителен риск от отпадане. Също така почти всеки пети шестокласник има проблеми с българския език.
Според експертите от центъра, за да се преодолеят тези проблеми, трябва да се въведат повече практически знания и уроци, както и да се преподава извън класната стая.

Banner 468 x 60 px