Все повече тийнейджъри посещават терапевт

Края на лятната ваканция често с оказва и край на приятелски и интимни отношения между тийнеждърите. Дългото време, в което са разделени се оказва решаващо за развитието на връзките между учениците в по-горните класове на гимназиите, особено ако са от различни  градове. Това е една от причините момчета и момичета да търсят помощта на психолози и психотерапевти.
„Родителите не бива да пренебрегват сигналите, които дават децата им. Прекратяването на близките взаимоотношения могат да бъдат причина за депресивни състояния, влошаване на физическото здраве на детето и дори склонност към самоубийство.“ – твърди детският психолог и координатор на Дружеството на психолозите в България Теодора Пампулова. „Посещението при психолог започва да се превръща в мода сред тийнейджърите. Те спокойно дори споделят пред връстници за това, че ходят на терапия. Посещението при специалист през учебната година  пък спомага за преодоляване на напрежението при  преместване в ново училище, за подобряване на мотивацията за учене, за справяне на детето с проблеми във взаимоотношенията със съученици. Проблемите в тези области  стават причина за появата на т.нар. фобия от училище, която обхваща все повече съвременни  деца.“.
Друга тревожна статистика, за която алармират психолозите,е пристрастяването на все повече подрастващи към компютри, телефони  и  таблети. Тийнейджъри отказват да общуват  със съученици, прекъсват приятелства, отказват да посещават училище, да спортуват, игнорират опитите на родителите да им въздействат  и пренасят изцяло живота си изцяло в мрежата.

Banner 468 x 60 px