Пловдивската общественост в програмата на Европейска столица на културата 2019

Самодейни състави, неформални организации, институции, артисти и творци от града участват в създаването на повече от 50 % от съдържанието на програмата на Пловдив – Европейска столица на културата за 2019 година. Чрез ключовите проекти, партньорските инициативи, регионалното включване, проектите на читалищата, квартал Капана, събития от различен мащаб, пловдивчани имат възможност да осъществят идеите и вижданията си за развитието на града и културния му облик за годината на титлата.

Сред основните акценти, по които фондация “Пловдив 2019” работи, е и проект посветен на кирилицата като уникален български принос в европейското многообразие. Проектът е насочен най-вече към популяризирането на българския шрифт и възможностите за неговото широко приложение.
Специална възможност за участие на утвърдените културни организации в Пловдив, граждани и аматьорски състави е създадена при организирането на кулминациите на програмата по време на откриващите и закриващите събития. Обичайно публиката и участниците на тези толкова важни моменти наброява приблизително 50 000 човека. За откриването на Европейска столица на културата в началото на 2019 г. в Пловдив се очакват представители на повече от 100 международни медии. Градът ще бъде специално посетен от близо 1000 официални гости, представители на основните европейски институции и на градовете партньори. Прогнозите са през 2019 г. градът да бъде посетен от повече от 2 млн. души, дошли специално за културната програма.
Децентрализацията е основна цел на програмата на Европейската столица на културата. Затова фондацията работи активно с партньори за реализиране на събития във всеки от кварталите на града, както и в региона. Едни от първите проекти, реализирани още по време на кандидатстването на града, са осъществени именно в региона около Пловдив и са популяризирали местните обичаи и традиции сред младото поколение. С актуалните партньорства като например участието в професионалния форум на фестивала ФАРА фондация “Пловдив 2019” предостави възможност специално за професионалисти и студиа от града да вземат участие при преференциални условия.
С инициативи, малки и средни събития, фондацията се стреми да създаде положителни традиции и празници за хората в Пловдив, какъвто е например ежегодното детско събитие на 5-ти септември, с което Пловдив празнува датата на спечелване на титлата.
До края на лятото фондация „Пловдив 2019“ ще обяви покана за проекти с читалищата от града и региона, които са със специален фокус в програмата на Европейска столица на културата, както и четвърта поред покана за културни събития насочени към „Капана – квартал на творческите индустрии“.  
В деня на отворените врати, който се провежда всеки вторник в офиса на фондацията на ул.“Райко Даскалов“ 2, всички заинтересувани могат да се запознаят с подробности, свързани с проектите, също и да получат повече информация за работата на екипа и събитията, които предстои да се случат до края на годината.

Banner 468 x 60 px