Борисов: Терминът "заедничка история" дава перспективи, а не разделя

"Можеше и да не подпишем такъв договор, години наред не е подписван, затова искам да поздравя премиера Заев и екипа му, защото всички работихме месеци, за да имаме подписан този договор с толкова хубаво име "добросъседство", заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция след подписването на договора за добросъседство с Македония в Скопие.

"Транспортният коридор номер 8 е връзката, която обединява целите Балкани. Той дава възможност на всяка една от страните да търгува и да прави туризъм с всяка друга от останалите", допълни Борисов. "250 млн. евро са заложени в проекта за жп линия между България и Скопие, които са немалко пари и една част вече имаме от ЕС. Трябва едновременно да се изгради жп линията на територията и на двете страни. Газовата връзка ще даде възможност на Македония да купува газ от европейския газов хъб "Балкан", каза още той. "Ще видите реакцията на ЕС след подписването на този договор - тя ще бъде положителна", категоричен бе Борисов. "Резултатите от този договор ще бъдат видни и за двете държави. Разбрахме се, че и утре ще подпишем на годишнината от Илинденското въстание. Терминът "заедничка история" е термин, който дава перспективи, а не разделя", каза премиерът на България.

"С колегата Заев сме от две различни политически семейства, но какво постигнахме досега, когато нямаше договор? Много от моите опоненти питат "Защо е нужно?", но демокрацията е това. Ще има критики за този договор.", коментира Борисов. "2014-та година започва Берлинският процес за Западните Балкани. Реално той финишира преди 2 седмици в Триест. Подписаха се споразумения, които ясно очертават перспективите в региона. Предполагам, че днес ЕК ще каже дали подкрепя или не подобни действия. Договорът ни не е насочен по никакъв начин срещу нашите съседи - имаме отлични отношения с Гърция и със Сърбия", каза още той./24 часа

Banner 468 x 60 px