Каназирева: Общината да каже кога ще отвори блокираните булеварди

Председателят на групата съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева изпрати девет въпроса до кмета Иван Тотев за буксуващите улични ремонти, които блокират вече втора година центъра на града. Кметът трябва да каже кога точно ще приключи ремонтите на булевардите „Руски“ и „Шести септември“, както и на Коматевско шосе. Каназирева пита още дали общината е включила в договорите със строителните фирми изисквания за работа на две смени и достатъчно гаранции за качеството на ремонтите.
„Никой разумен човек не може да си обясни защо е необходимо една работа да се проточва вече две години, след като може да се свърши за няколко месеца. Не е необходимо да сме пътували далеч зад граница, за да видим разликата“, коментира Каназирева.
“Съюз за Пловдив“ настоява за бързи отговори, защото започва новата учебна година и движението в града ще става все по-натоварено, освен това предстои затваряне и на цялото платно на бул. „Васил Априлов“, където движението в едната посока вече е затворено.
„Най-големият проблем е, че ремонтите се правят без да се разширяват булевардите. Няма и посочени крайни срокове. На всичкото отгоре общината няма никаква координация между ремонти, процедури за отчуждаване и поддържане на канализация. Така често разбиват нов асфалт и всичко започва отначало“, припомни съветничката от „Съюз за Пловдив“.
Дани Каназирева очаква да се даде срок за започване на отдавна обещания подлез „Модър – Царевец“, който трябва да свърже районите „Южен“ и „Западен“. Съветниците от „Съюз за Пловдив“ алармират, че бавните ремонти не само създават неудобства за пловдивчани, но и заплашват редица фирми от фалит.
Ето деветте въпроса, на които Иван Тотев трябва да отговори в Общинския съвет:
1.    Кога ще бъдат завършени окончателно ремонтите на бул. „Коматевско шосе“, „Руски“ и „Шести септември“? /Моля да ми бъдат предоставени копия от линейните графици и да се посочат сроковете за приключване на всеки от тези обекти, договорени с изпълнителя „Щрабаг“, както и моля да ми бъде предоставено копие от договора с изпълнителя/.
2.    Община Пловдив, в договорите с изпълнителя, въвела ли е като изискване двусменен режим на работа?
3.    Кога ще започне разширението на  бул. „Коматевско шосе“ и каква ще е стойността на втория етап от проекта?
4.    Колко имота, които попадат в новата улична регулация на „Коматевско шосе“, трябва да бъдат отчуждени?
5.    Колко струва ремонтът на  бул. „Васил Априлов“ от ул. „Войнишка слава“ до бул. „Шести септември“, коя фирма ще изпълнява обществената поръчка и в какъв срок трябва да завърши обекта? /Моля да ми бъде предоставено копие от договора/.
6.    Кога  ще започне разширението на същия участък на бул. „Васил Априлов“ и каква е количествено – стойностната му сметка?
7.    Приключени ли са окончателно процедурите по отчуждаване на бул. „Северен“?
8.    Администрацията има ли намерение да подмени изцяло водопровода на бул. „Цар Борис Трети“?
9.    Кога ще започне изграждането на подлез „Модър – Царевец“?

Banner 468 x 60 px