Северна Корея проведе тест с водородна бомба, светът осъди остро действията на Пхенян

Северна Корея официално обяви успешен тест с водородна бомба. Изпитаният водороден заряд може да бъде поставен на междуконтинентална балистична ракета, съобщава ТАСС.

Успешният тест на водородна бомба в Северна Корея показва, че разполага с технологии за контрол на ядрената енергия. Това становище е публикувано от Института за ядрени изследвания на КНДР. По-рао днес Геологическата служба на САЩ, както и китайски и южнокорейски сеизмолози, регистрираха земетресение на територията на Сверена Корея със сила 6.3. И трите сеизмични служби отбелязват, че дълбочината на сеизмичното огнище е 0 километра, т. е. то се намира на самата земна повърхност. Поради това експертите смятаха, че става дума за взрив, а не за естествено явление.

Международната общност веднага побърза да осъди действията на режима в Пхенян. Сред тях бе и България. "Ние категорично осъждаме подобни действия, които водят до допълнително повишаване на напрежението в региона и представляват заплаха за световния мир и сигурност. Призоваваме КНДР да прекрати веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, изпълнявайки в пълна степен своите международни ангажименти, както и да се ангажира с конструктивен диалог с международната общност за намирането на изход от ситуацията по мирен път", се казва в изявление на външния ни министър Екатерина Захариева.

Banner 468 x 60 px