Цунами заплашва бреговете на Мексико след земетресение от 8,4 по Рихтер

Мощно земетресението с магнитуд от 8,4 степен по скалата на Рихтер удари крайбрежието на Мексико, то е усетено най-силно до границата с Гватемала, съобщи Геофизическият институт на САЩ. Издадено е предупреждение за цунами.

Над 3-метрово цунами е възможно да се насочва към Мексико, съобщи Тихоокеанският център за предупреждение за цунами. „Задействана е гражданската отбрана, свикан е Националният комитет за извънредните обстоятелства“, написа Туитър мексиканският президент Енрике Пеня Нието. Трусът удари крайбрежието на 120 км югозападно от град Трес Пикос, щата Чиапас. Огнището е било на дълбочина 33 километра. Засега все още няма данни за пострадали и сериозни разрушения. Държавната нефтогазова компания „Пемекс“ твърди, че земетресението не е повлияло върху работата на нейните обекти, но техният оглед продължава. По последни данни трусът край бреговете на Мексико е било с магнитуд 8,4 степен.

От своя страна Европейският средиземноморски сеизмологичен център дава по-различни данни за бедствието. То било с магнитуд 8,1 степен, а огнището му е на дълбочина 94 километра. Епицентърът пък се намирал на 202 километра южно от град Туста Гутерес с население от 482 000 жители. Трусът разлюля столицата Мексико сити, където хората избягаха от сградите, чувайки сирените за бедствието. Следващите три часа е възможно образуване на големи вълни и може би цунамита край бреговете на Мексико, Коста Рика, Никарагуа, Гватемала, Салвадор, Панама, Хондурас и Еквадор.

Banner 468 x 60 px