15 станаха жертвите на земетресението в Мексико

Броя на загиналите при мощното земетресение в Мексико нарасна до 15 души, съобщи местната Форо-ТВ, позовавайки се на данни на президента Енрике Пеня Нието. По-рано бе съобщено за двама, после за петима загинали.

Според държавния глава 10 души загинаха в щата Оахака, в район на провлака Теуантепек между Атлантическия и Тихия океан. Трима души загинаха в щата Чиапас, а още две деца в щата Табаско. Според Нието това е най-мощното земетресение в страната през последните 100 години.

Българското Министерство на външните работи няма данни за пострадали или засегнати българи. През деня различните сеизмологични служби по света даваха различни характеристики за земетресението. Съгласно уточнените данни на Националната сеизмологична служба на Мексико магнитудът на бедствието е 8,2 степен, преди това се съобщава са за 8-ма и 8,4-та степен. Епицентърът се намирал на 137 километра югозападно от град Тонала, щата Чиапас. Огнището му бе на дълбочина 58 километра, а според предишните данни – на 33 и 92 километра дълбочина. До 70 сантиметра достигна височината на вълните след земетресението край южното крайбрежие на Мексико, съобщи Тихоокеанският център за предупреждения за цунами на страницата в Туитър.

„Има потвърждение за цунами в Мексико. Най-високите вълни достигнаха 0,7 метра", казва се в съобщението. По-рано имаше съобщение, че цунамито може да достигне 3 метра. Очакваше се образуване на големи вълни и може би цунамита край бреговете на Мексико, Коста Рика, Никарагуа, Гватемала, Салвадор, Панама, Хондурас и Еквадор, но това не се случи. Трусът разлюля столицата Мексико сити, където хората избягаха от сградите, чувайки сирените за бедствието. Държавната нефтогазова компания „Пемекс“ твърди, че земетресението не е повлияло върху работата на нейните обекти, но техният оглед продължава. Трусът разлюля столицата Мексико сити, където хората избягаха от сградите, чувайки сирените за бедствието.

Banner 468 x 60 px